Wat is Hyaluronzuur?

Maak een afspraak

Wat is Hyaluronzuur?

Leestijd: 4 minuten

Van nature in ons lichaam

Hyaluronzuur is een molecuul dat vaak in huidverzorgingproducten wordt gebruikt. Dit molecuul hebben we van nature al in ons lichaam. Het zit vooral opgeslagen in het bindweefsel, in de huid en in het zenuwweefsel. Hyaluronzuur is een vulmiddel tussen de cellen wat ervoor zorgt dat de huid opgevuld blijft en er dus minder snel rimpels ontstaan.

Wat voor molecuul is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan. Een glycosaminoglycaan is een stof die een belangrijk bestanddeel vormt van collageenrijke weefsels. Deze stof zorgt ervoor dat de huid ondersteund wordt en dat de huid er jong uit blijft zien. Ook is hyaluronzuur een een hygroscopisch molecuul. Hygroscopische moleculen zijn stofjes die water aantrekken. Het molecuul kan wel tot duizend keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Dit zorgt voor de optimale hydratatie van de huid.

Hyaluronzuur en huidveroudering

Naarmate we ouder worden, vermindert de vochtbalans in de huid. Ook produceert het lichaam minder hyaluronzuur. Dit zorgt voor een verminderde stevigheid van de huid en voor rimpels. Blootstelling aan de zon kan huidveroudering versnellen. Het is daarom ook belangrijk om de huid goed te beschermen met minimaal SPF 30. Hyaluronzuur kan helpen om huidveroudering te verminderen. Maar, let op, hyaluronzuur beschermt niet tegen de zon.

Hyaluronic acid

Hyaluronzuur is, ondanks de naam, een mild product voor de huid en is hyaluronzuur nuttig voor elk huidtype. Het ingrediënt is zelfs te gebruiken voor een (acne-)gevoelige huid.

Hyaluronzuur en een RF behandeling

Bij Salon Energiek maken we gebruik van hyaluronzuur na een radiofrequente (RF) behandeling. Hiermee zorgen we ervoor dat de huid na een RF behandeling goed gehydrateerd blijft.

Wat is de functie van hyaluronzuur?

Functie van hyaluronzuur

Hyaluronzuur heeft veel functies. Aangezien hyaluronzuur een hygroscopisch molecuul is, trekt hyaluronzuur water aan. Hyaluronzuur kan water de huid intrekken en zorgt voor een optimale hydratatie.

Naast hydratatie heeft hyaluronzuur nog andere functies. Hyaluronzuur:

 • vermindert rimpels en lijntjes;
 • maakt de huid stralend;
 • versnelt wondgenezing;
 • maakt de huid soepel;
 • verstevigd de huid;
 • draagt bij aan het behouden van de elasticiteit van de huid.

Tijdelijke werking

De werking van hyaluronzuur is wel tijdelijk. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat de huid tijdelijk meer volume krijgt en dat de rimpels verminderen. Echter wordt de stof na een tijdje weer afgebroken door het lichaam. Voor een optimaal resultaat moet hyaluronzuur frequent gebruikt worden.

Ook het effect van de natuurlijke voorraad hyaluronzuur is tijdelijk. Na beschadigingen aan de huid wordt er hyaluronzuur aangemaakt wat helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen. Na, bijvoorbeeld, blootstelling aan de zon raakt de voorraad hyaluronzuur juist uitgeput.

De werking van hyaluronzuur

Hyaluronzuur zorgt er dus voor dat watermoleculen de huid ingetrokken worden en dat de huid gehydrateerd wordt. De huid wordt er zachter van, de rimpels worden verminderd, en de huid ziet er stralend uit.

werking hyaluronzuur

Op de linkerafbeelding is te zien hoe het vocht op de huid blijft liggen en moeilijk door de huid heen dringt. Op de rechterafbeelding is een laag hyaluronzuur (hyaluronic acid) aangebracht wat watermoleculen de huid intrekt.

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie kunt u verschillende artikelen gepubliceerd op onze website raadplegen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Gepubliceerd op 8 februari 2021 door Lianne Hoogeveen

Wilt u vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek?

Laat je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.

  Lees Verder

  Corona update: gesloten t/m 14 januari

  Helaas moeten wij door de lockdown tot en met ten minste 14 januari onze deuren sluiten. Met klanten die een…

  Lees verder
  Behandelmogelijkheden na liposuctie of lipolaser

  Bij Salon Energiek kunt u terecht voor manuele lymfedrainage, cupping of endermologie na onder andere een behandeling met lipolaser of…

  Lees verder
  Nieuw in Salon Energiek: bodyshaping

  De EMSCULPT is een non-invasief apparaat dat zorgt voor sterke spiercontracties. Er wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische energie waardoor spieropbouw…

  Lees verder
  Wat is Hyaluronzuur?

  Hyaluronzuur is, ondanks de naam, een mild product voor de huid en is hyaluronzuur nuttig voor elk huidtype.

  Lees verder